Nuorille töitä!

Haluatko kerhonohjaajaksi? 

Toteuttaa kaverisi kanssa projektin? 

Vai kiinnostaako enemmän lasten leireillä ohjaajana toiminen?

Etsitkö kesätöitä? Onko sinulla idea, jonka haluaisit toteuttaa? 

Onko yrittäminen sinun juttusi? Onko unelmasi lähteä vaihtoon ulkomaille?

Kaikki tämä on mahdollista 4H:lla!

Yhdistyksemme hoitaa tänäkin vuonna YSIEN KESÄTYÖTORIA!

Peppi Alapiha ja Lotta Niemenmaa ovat tänä kesänä 4h- yrittäjinä pitämässä kesäkahvilaa Kopeskaarella. He päätyivät työhön kun Pepin äiti vinkkasi kesäkahvilan pidosta tytöille kun heillä kummallakaan ei ollut vielä kesätöitä.
Tytöt myyvät kahvilassa jäätelöä, leivonnaisia, kahvia, mehua jne. He tekevät myytävät leivonnaiset itse.
Kumpikin on viihtynyt työssä, heidän mielestään työ ei ole liian rankkaa ja on mukava työskennellä yhdessä kaverin kanssa.
 

 • 4H tukee nuorten työelämävalmiuksia ja työllistymistä. Tavoitteena on parantaa nuorten työelämään liittyviä tietoja ja taitoja sekä tarjota mahdollisuuksia ensimmäisiin työkokemuksiin
 • Kohderyhmänä ovat yli 13-vuotiaat nuoret
 • Nuorten työllistämiseen liittyvä kokonaisuus 4H:ssa
 1. Ajokortti työelämään -kurssi (8 t)
  • työelämän pelisäännöt
 2. Nuorten koulutukset (20 t)
  • valmennusta erilaisiin työtehtäviin
 3. Työllistäminen
  • ensimmäiset työkokemukset 4H-työtehtävissä tai muiden työnantajien palveluksessa

 

Duunirinki-toiminta 

 

* on nuorten omaehtoista toimintaa, jossa on mukana aikuinen valmentaja:

Käytännössä nuoret siis suunnittelevat ja toteuttavat työpalvelun markkinoinnin omien kykyjen ja osaamisen rajoissa sekä tietysti hoitavat tilatut työkeikat. Jokainen Duunirinkiläinen voi itse valita mitä työtä haluaa/pystyy/kykenee tekemään. Valmentaja tukee, ohjaa ja auttaa tarvittaessa nuoria KAIKESSA.

* ryhmässä käydään läpi työelämässä tarpeellisia taitoja erilaisten koulutusten kautta:

Koulutustarve kartoitetaan taitojen ja työkeikkojen luonteen mukaan. Koulutusta voi olla mm. Dogsitter, Lastenhoito, Siivoustyöt jne.

* kokontuu säännöllisesti:

Kyyjärvellä kokoonnutaan nuopparilla.Tapaamisten aiheina voi olla vaikkapa tehdyn työkeikan "puiminen", verokortin tutkiminen, Duuniringin markkinonnin tehostaminen ym ym. tilanteen mukaan.

* nuorten työnvälistystiimi, jonka kautta nuoret saavat työkokemusta ja palkkaa

Nuoret itse markkinoivat osaamistaan, mutta valmentaja auttaa, tukee ja ohjaa nuoria markkinoinnissa, työn saamisessa, ongelmatilanteissa jne. Lisäksi valmentaja toimii työtilausten välittäjänä. Tekemästään työstä nuori saa sopimusten mukaisen palkan sekä työtodistuksen.

 

Yrittäjyyskasvatusta ja työelämävalmiuksien edistämistä toteutetaan 4H-järjestössä Kolme askelta työelämään -toimintamallin avulla. Kolme askelta työelämään -mallissa yhdistyvät monipuolinen harrastustoiminta sekä työelämään ja yrittäjyyteen kasvaminen omaleimaisella tavalla.


1. askel: Kerhotoiminta ja TOP (6+)

Lapsi voi tulla mukaan 4H-järjestön toimintaan jo 6-vuotiaana, kun hän liittyy 4H-kerhoon oman paikkakuntansa 4H-yhdistyksessä. Kerhojen toimintamenetelmänä on tekemällä oppiminen. Kerhojen tärkein työvälinen on sähköinen TOP-tehtäväpankki www.4h.fi/top. 

2. askel: Työelämävalmiudet ja työllistäminen (13+)

Yli 13-vuotiaille suunnatussa toiminnasa painottuvat työelämävalmiuksien hankkiminen ja oman rahan ansaitseminen. Ajokortti työelämään -kurssilla nuori perehtyy työelämän pelisääntöihin ja työnhakuun. Oman kiinnostuksensa mukaan hän voi kehittää taitojaan edelleen 4H-työelämäkursseilla: lastenhoito-, koiranhoito-, kotityö-, pihatyö- ja metsätyökurssilla. Osaava kerhonohjaaja -kurssilla nuori saa valmiudet toimia 4H-kerhon ohjaajana.


Usein nuorella on mahdollisuus saada työtä 4H-yhdistyksen kautta. Joka vuosi paikalliset 4H-yhdistykset työllistävät yli 8 000 nuorta. 

3. askel: Nuorten yritykset (13+)

Yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret voivat perustaa oman 4H-yrityksen. Perustiedot yrittämisesta nuori saa 4H-yrityskurssilla. 4H-yrittäjällä on aina oma ohjaaja. 4H-yrityksiä toimii yli 250 eri puolilla Suomea. Monet perustavat yrityksen yhdessä ystäviensä kanssa.